Fala Persian: Matagofie e le tumau ma Talatuu Faaleaganuu

I le malo o le mamanu totonu, e toaitiiti elemene o loʻo i ai le faatosina mataʻina ma le taua faʻaleaganuʻu o fala Peresia.Ua taʻutaʻua i a latou mamanu lavelave, lanu felanulanuaʻi, ma tufuga e lē mafaatusalia, o fala faa-Peresia ua faamemelo ai i latou mo le tele o senituri.Se'i o tatou aga'i atu i se malaga e fa'ailoa mai ai le tala fa'aofo o lo'o i tua atu o nei 'oa fa'atauva'a.

Ose Ieie o Tu ma Tala'aga

O le talatuu o fala a Peresia e toe foʻi mai i tua i le silia ma le 2,500 tausaga, na mauaʻa i le faatufugaga anamua o le lalagaina o kapeta i Peresia, i aso nei o Iran.I le tala faasolopito, o le faiga o fala e sili atu nai lo se galuega taulima;o se tu masani fa'aleaganu'u loloto, na tuufaasolo mai i augatupulaga o se fa'ailoga o le mamalu, faatufugaga, ma measina.

O fala a Peresia na tupu a'e i le lotolotoi o laufanua ma aganuu eseese o le itulagi, ma maua ai le tele o sitaili o sitaili, autu, ma metotia.Mai maota matagofie o Isfahan i ituaiga o Kurdistan, o fala taʻitasi o loʻo i ai le faʻailoga o lona tupuaga faaleaganuu, lalagaina se tala faʻasolopito, tu masani, ma tufuga.

Tufuga e Sili Atu Fa'atusatusa

I le fatu o fala Peresia uma o loʻo taoto ai le tomai le mafaatusalia ma le faʻamaoni o tufuga matai.O fala na gaosia i le fa'aaogaina o faiga fa'atauva'a na tu'ufa'atasia mai i le tele o seneturi, o nei fala o se fa'amaoniga o le talatuu tumau o tufuga fa'aleaganu'u.

O le faagasologa e amata i le filifilia lelei o meafaitino, e masani ona aofia ai fulufulu mamoe lelei, silika, poʻo le cotton e maua mai faʻatoʻaga a le lotoifale.O tagata lalaga popoto e nonoa ma le toto'a filo ta'itasi i lima, e faia ai mamanu lavelave ma fauga ma le sa'o lelei ma le gauai atu i auiliiliga.

E le o se mea e masani ai mo se fala Peresia e tasi e alu masina, po o ni tausaga foi, e faamaeaina, o se molimau i le onosai ma le tuuto o tufuga o loo aofia ai.O le taunuuga o se galuega sili ona matagofie ma uiga lelei e le mafaatusalia, ua faamoemoe e avea ma measina faapelepele mo augatupulaga a sau.

O se Fa'ata'ita'iga o Fuafuaga ma Fa'atusa

O se tasi o uiga iloga o fala a Peresia o latou mamanu fa'a'oa ma fa'atusa, o lo'o ta'u mai e ta'itasi se tala e atagia ai le aganu'u, tala fa'asolopito, ma talitonuga o le au lalaga.Mai le fa'avasegaina o fuga o fala Kashan e o'o atu i fa'ailoga fa'ata'ita'i o kapeta Qashqai, o elemene mamanu uma o lo'o tauaveina fa'avae o uiga ma tu ma aga.

E tele fa'atusa i mamanu fala a Peresia, ma fa'ailoga e fai ma sui o mea uma mai le fuala'au ma le manuia i le puipuiga mai agaga leaga.O le faʻaogaina o lanu feʻaveaʻi ma faʻataʻitaʻiga lavelave e faʻaopoopoina i le faʻaogaina o le vaʻaia, fatuina o se mea faʻafefeteina e faʻafefe ai mafaufauga ma faʻaalia ai se lagona ofo.

Fa'atamaoaigaina Avanoa ma le Lalelei e le Taimi

I tua atu o latou foliga matagofie, o fala Peresia o loʻo i ai se mana suiga, e mafai ona faʻaeaina soʻo se avanoa ma lo latou matagofie e le gata ma faʻale-aganuʻu.Pe teuteuina fo'i fola o maota tetele po'o le fa'aopoopoina o le mafanafana i nofoaga fa'atauva'a, o nei fala e fa'aulufaleina potu ta'itasi ma se ea o le fa'amatagofie ma le lalelei.

Mai le lalagaina lalagaina mata'ina a Tabriz e o'o atu i tu'uga o Gabbeh, fala Peresia e ofoina atu le tele o sitaili eseese e fetaui ma so'o se tofo ma totonu matagofie.Pe faʻaaogaina e avea o se nofoaga autu i totonu o se potu malolo poʻo se faʻailoga matagofie i totonu o se potumoe, o se fala Peresia e aumaia ai se lagona o le tala faasolopito ma faatufugaga e sili atu nai lo taimi ma faiga.

I le Faaiuga

O fala a Peresia e tu o ni faailoga tumau o faatufugaga, tu ma aganuu, e lalaga faatasi ai seneturi o talafaasolopito ma galuega taulima e avea ma oa e le gata.Faatasi ai ma a latou mamanu matagofie, lanu lanu, ma uiga le mafaatusalia, o nei fala e faʻaauau pea ona faʻafiafia ma faʻaosofia, ma tuʻu ai se faʻailoga e le mafaagaloina i luga o le lalolagi o mamanu totonu ma tua atu.


Taimi meli: Apr-03-2024

Fa'asoa i la matou nusipepa

Mo fa'amatalaga e uiga ia matou oloa po'o le lisi o tau, fa'amolemole tu'u lau imeli ia i matou ma o le a matou feso'ota'i i totonu ole 24 itula.

Mulimuli ia i matou

i luga oa tatou ala o faasalalauga lautele
  • sns01
  • sns02
  • sns05
  • i totonu